Program Gerak Gempur Dadah

July 29th, 2009

KENINGAU 20 July-Seramai 2,307 penagih dadah direkodkan di seluruh nagara dalam tempoh januari hingga mei tahun ini kata Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bingkor Justin Gukah.

Daripada jumlah itu katanya
Sabah hanya mencatat 17 penagih dalam tempoh yang sama dan memyaksikan penurunun penagih di seluruh Negara dalam tempoh yang sama tahun lalu.

Walau bagaimanapun katanya ini hanya yang direkodkan dalam Sistem Maklumat Dadah Kebangsaan.

“Kita masih bimbang kerana sepanjang tahun lalu seramai 12,352 penagih dikesan di seluruh nagara dan Sabah mencatat 119 penagih” katanya semasa berucap merasmikan Program Gerak Gempur Dadah (GEMPADAH) Daerah Keningau 2009 anjuran Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) di dewan masyarakat di sini kelmarin.

Justin berkata, masalah dadah bukanlah satu masalah yang kecil atau pinggiran sahaja tetapi ia merupakan masalah yang merentasi sempadan, bangsa dan agama.

Katanya, jika masalah dadah ini dipandang ringan ia akan memusnahkan kesejahteraan sebuah keluarga, malah mmebentuk masyaraat bercelaru dan meruntuhkan moral golongan belia.

Juateru itu katanya, masalah dadah perlu direnungi, difikirkan bersama untuk mencari penyelasaian dengan merancang dan bertindak bagi membebaskan diri, keluarga, masyarakat, intitusi pendidikan, tempat kerja dan komuniti daripada dadah selaras dengan tema “Rakyat Bangkit Memerangi Dadah”.

Beliau berkata, jika masalah dadah ini tidak ditangani secara bersepadu sudah tentu masalah penangihan dan penggunaan dadah akan menjadi bencana yang sangat besar dalam masyarakat.

Dalam masa yang sama Justin berkata, dadah jenis syabu yang terkenal di
Sabah amnya dan Keningau khasnya akan menjadi semakin serius dan menjadikan negeri ini sasaran utama pasaran dan lokasi pemprosesan jika langkah pencegahan yang lebih drastik tidak diambil.

“Sebagai ahli masyarakat kita tidak dapat menafikan tanggungjawab dan komitmen dalam usaha memerangi dadah kerana penagih yang terlibat dengan dadah merupakan kelompok masyarakat kita sendiri” jelas Justin.

Maka sebagai masyarakat katanya, perlu lebih tahu dan arif bagaimana para penagih dan bekas penagih dibentuk semula untuk menjadi sebahagian dari cara kehidupan serta mematuhi nilai dan budaya di Negara ini.

Mengenai dengan GEMPADAH yang dianjurkan oleh AADK Justin berkata, ia dapat memperlihatkan bahawa kerajaan sentiasa serius dalam mewujudkan program dari masa ke semasa untuk menangkis arus perubahan dadah yang begitu kerap berlaku.

Program GEMPADAH berlangsung selama tiga hari di daerah ini dengan pelbagai pengisian seperti majlis Tahlil dan Bacaan Yassin di Masjid Ar-Rahim Keningau, Kempen/Publisiti sekitar daerah Keningau, Lawatan Mesra, Solat/Kuthbah Jumaat, Program gotong-royong dan jom masuk kampung di Kota Ayangan.

Selain itu, senamrobik, pameran, pertandingan mewarna, larian GEMPADAH, sukan rakyat, kuiz GEMPADAH, pertandingan tarian poco-poco dan sebagainya turut diadakan.

Hadir sama dimajlis itu Pegawai Daerah Keningau Amat Mohd. Yusof, Pengarah AADK Sabah Bakri Bibi, Ketua Daerah Keningau OKK Amir Datuk Arif dan pemimpin-pemimpin masyarakat.

changing_colors_4.gif

Entry Filed under: Berita 2009

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pages

Recent Posts

Meta

Categories


This site is protected by Comment SPAM Wiper.