Program Perangi Dadah Terutama Dadah Sintetik

Posted on July 28, 2009 - Filed Under Berita 2009 | Leave a Comment

PUTRAJAYA 22 Jan. — Kerajaan mengambil pelbagai langkah termasuk akan melancarkan program kesedaran yang dipakej semula bagi tujuan mendidik masyarakat tentang bahaya dadah kepada diri mereka dan negara, terutamanya dadah jenis sintetik yang menjadi trend terkini.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata dadah jenis sintetik seperti syabu boleh menyebabkan seseorang itu menjadi penagih dengan hanya selepas sekali dan dua kali mencubanya.

Beliau berkata, dadah sintetik merupakan bentuk ancaman baru yang amat serius kerana ia boleh dihasilkan di mana-mana sahaja seperti di dapur kondominium dan tidak semestinya di makmal sahaja.

“Oleh itu, trend yang dilihat setahun dua ini daripada pemindahan dadah dalam bentuk tradisional seperti ganja dan heroin kepada dadah jenis sintetik adalah satu fenomena yang perlu dibanteras.

“Kita akan teruskan usaha ini bukan sahaja daripada segi penguatkuasaan tetapi juga daripada segi kempen kesedaran yang perlu dipakej semula untuk memberi fokus kepada ancaman dalam bentuk baru itu,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tindakan Membanteras Dadah Kebangsaan di sini hari ini. – BERNAMA

changing_colors_4.gif

Comments

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

  • About

    This is an area on your website where you can add text. This will serve as an informative location on your website, where you can talk about your site.